Read Последният еднорог by Peter S. Beagle Free Online


Ebook Последният еднорог by Peter S. Beagle read! Book Title: Последният еднорог
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 689 KB
City - Country: No data
The author of the book: Peter S. Beagle
Edition: Човешката библиотека
Date of issue: June 29th 2016
ISBN: No data
ISBN 13: No data
Loaded: 1014 times
Reader ratings: 7.4

Read full description of the books:Еднорогата живееше в люлякова гора, сам-сама. Бе много стара, макар да не го знаеше, и цветът ѝ се бе променил от безгрижното бяло на морската пяна в бялото на снега, който се сипе в лунните нощи. Ала очите ѝ още светеха ясно и неуморно и още се движеше като сянка върху вълните.

Изобщо не приличаше на кон с рог, както често рисуват еднорозите: бе по-мъничка, с раздвоени копита, и притежаваше онази грация, която конете никога не са имали, у сърните е само плахо, бледо подражание, а у козите – танцуваща карикатура. Шията ѝ бе дълга и стройна, затова главата ѝ изглеждаше по-малка, отколкото беше, а гривата, която се спускаше почти до средата на гърба ѝ, бе мека като пух от глухарчета и нежна като перест облак. Ушите ѝ бяха заострени, краката – тънички, с бели кичурчета косми около глезените; а дългият рог над очите ѝ сияеше и трептеше със собствена седефена светлина и в най-дълбоката тъма. С него бе убивала дракони и бе изцелила един крал, чиято отровна рана не искаше да зарасне, и бе брулила зрели кестени за мечетата.
Приказната героиня на книгата – безсмъртна и бяла като снега в лунна нощ еднорога – научава, че от трима крале насам хората не са чували дори мълвеж за събратята ѝ. След дълго колебание тя се престрашава да напусне горичката, за която се грижи, и да тръгне по дирите им. При срещите си с хора по пътя удивено установява, че те вече не я разпознават: вместо вълшебното създание с рог те виждат – и се опитват да уловят – обикновена бяла кобила.

От един пеперуд странстващ комарджия еднорогата разбира, че в изчезването на събратята ѝ е замесен тайнственият Червен бик, който навярно е по-стар от всички живи създания, или пък е измислица от преданията. После попада в плен на вещицата Мама Фортуна и нейния Среднощен цирк, в който чудесата съдържат повече илюзия, отколкото истина. Там открива първия си спътник – младоликия магьосник Шмендрик, чиито заклинания са винаги ефектни, но резултатите им рядко отговарят на намеренията му; и чиито думи крият изненадваща мъдрост. След смразяващ сблъсък с харпията Келаено еднорогата и Шмендрик успяват да избягат и поемат заедно в търсене на изгубения ѝ род.

Странстванията им ги отвеждат при капитан Къли и веселата му дружина, която възпява измислените подвизи на главатаря си, плаща данък на местния кмет и тайничко си мечтае да срещне истинския Робин Худ. Магията за първи път се пробужда в Шмендрик и той сбъдва мечтата на разбойниците, за което е възнаграден с неочакваната любов на един страстен дъб. Еднорогата го спасява тъкмо преди яростната прегръдка на дървото да обезсмърти връзката им, и така ги открива Моли Гру – третият спътник в търсенето, бивша разбойничка с мърморещ нрав и непожалена от времето външност, под която се крие душа на малко момиченце.

Докато стигнат до истината за еднорозите – и за самите себе си – на тримата предстоят срещи с град, в който няма вампири и върколаци, но зад усмивките на охолстващите му жители се таи не по-малко ужасяващо проклятие; мекушав принц, когото любовта превръща в неустрашим герой и който тепърва ще разбере, че има и други, по-трудни геройства от битките с дракони; непроницаем крал, който търси отражението си в очите на другите и мечтае за всичката красота на света (а някога е бил зъл само за да провери дали така му харесва); говорещ котарак, чиито думи не са по-лесни за разгадаване от обикновеното мъркане; и череп, който приживе е бил дразнещ и заядлив, но елате го вижте сега… Всяка среща поставя на изпитание героите и ги променя; и ги подготвя за последния, най-важния избор, когато ще трябва да решат колко са готови да изтръгнат от себе си, за да получат онова, което са търсили.

„Последният еднорог“ е книга, която се обръща към децата, героите, принцесите и – как иначе – еднорозите в нас, за да си поговорим (или попеем) за онова, което ни праща на път по света, дава ни сили да се борим със страховете си и за мечтите си и ни прави по-истински – деца, герои, принцеси…

Бийгъл е изящен и чувствителен разказвач, а историята прелива в песни и стихове, блещука със закачки и ненадейни прозрения и съдържа оная тайна съставка, която оставя чувството, че нещо у нас се е променило – омекнало, стоплило, разцъфтяло – дълго след като затворим последната страница.

~


Питър С. Бийгъл е писател и музикант, един от вълшебниците на нашето време, който втъкава във всяка дума мелодия и магия. Отличията му включват „Хюго“ и „Небюла“ за новелата „Две сърца“, две награди на Митопоетичното общество (за романи, въплъщаващи духа на Дж. Р. Р. Толкин и К. С. Луис) и наградата „Локус“ за „ Песента на ханджията“, в която преплитат гласове десет различни разказвачи. Най-трайното му вълшебство обаче несъмнено е „Последният еднорог“, оставил отглас от копита, песни и приятелства в сърцата на милиони читатели по света. Романът вдъхновява създаването на едноименния анимационен филм и лиричната балада на група „Америка“, а българското му издание получава отличието „Любим превод за 2015 г.“ в Националните фантастични награди. Той е от онези книги, които таят силата да ни дарят с топлина и да пробудят собствения ни вътрешен пламък.

Бийгъл озарява със собствена магия такива обикновени неща като призраците, еднорозите и върколаците. Години наред любящи читатели се допитват до него за онези доводи на сърцето, при които разумът немее.

(Урсула Ле Гуин)Това е книга за Безсмъртната Любов. За Доброто. За Времето. За това как при нашето вечно странстване от зимата през пролетта към лятото до най-късна есен, ние неизменно губим нещо – година след година, крачка след крачка… Или пък печелим нещо? – не, не безсмъртие, може би дори не и способност да обичаме, а тази блажена окончателност, която е вечният двигател на почти неразбираемия процес, наречен Живот и Фантазия.

(Максим Немцов, преводач на руското издание)Приказка за всеки човек, който се е усетил, че е ЧОВЕК, и е тръгнал да търси своите събратя.

(Александър Василев)Мъдрост. Ама не онази, дето те поразява с усещането за докоснати вселенски истини и тряс с книгата по главата: „А стига бе?!“. А се усмихва, понякога направо с глас се смее, докато бавно попива и се утаява чак до ноктите, до върха на косата. Ще си помислиш, че те е преобразила, направила те е по-мъдър, по-близък до същността на нещата… че те е пораснала. И ще сбъркаш. А и, като се замисля – изтрябвало ти е да станеш такъв. Нали си дошъл замлъкнал и скептичен, а си тръгваш искрящ като посипан със скреж. Това стига.

(Жени Колева)Прекрасният Еднорог е нашата вътрешна светлина, чистата ни същност, която ни посочва с блестящ лъч Пътя на Живота. А той минава през ежедневието ни. И красотата му е навсякъде – в мислите, в постъпките ни.

(Ели Апостолова)За поръчки, приятелства и помощ с разгласата – оттук.


Download Последният еднорог PDF Последният еднорог PDF
Download Последният еднорог ERUB Последният еднорог PDF
Download Последният еднорог DOC Последният еднорог PDF
Download Последният еднорог TXT Последният еднорог PDFRead information about the author

Ebook Последният еднорог read Online! Peter Soyer Beagle (born April 20, 1939) is an American fantasist and author of novels, nonfiction, and screenplays. He is also a talented guitarist and folk singer. He wrote his first novel, A Fine and Private Place , when he was only 19 years old. Today he is best known as the author of The Last Unicorn, which routinely polls as one of the top ten fantasy novels of all time, and at least two of his other books (A Fine and Private Place and I See By My Outfit) are considered modern classics.
Reviews of the Последният еднорог


KAI

Compelling book!

WILLIAM

The author liked the book.

EVIE

The beginning is exciting, but at the end of the book is just a very template.

MAX

The idea is great, but sometimes the text suffers

ELIZABETH

From disgust to delight!
Add a comment
Download EBOOK Последният еднорог by Peter S. Beagle Online free

PDF: posledniyat-ednorog.pdf Последният еднорог PDF
ERUB: posledniyat-ednorog.epub Последният еднорог ERUB
DOC: posledniyat-ednorog.doc Последният еднорог DOC
TXT: posledniyat-ednorog.txt Последният еднорог TXT