Read Skjut Apelsinen by Mikael Niemi Free Online


Ebook Skjut Apelsinen by Mikael Niemi read! Book Title: Skjut Apelsinen
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 367 KB
City - Country: No data
The author of the book: Mikael Niemi
Edition: Rabén & Sjögren
Date of issue: April 21st 2010
ISBN: No data
ISBN 13: No data
Loaded: 1216 times
Reader ratings: 7.9

Read full description of the books:Denne boka minnet meg noe om Jan Guillous Ondskapen, med de likehetstrekkene at hovedkarakteren var fullstendig usmakelig og grusomt selvgod, men til forskjell fra Guillou, som er en dyktig ordsmed, blir Niemis valg av ord og setningsoppbygning billig og fårete i sammenlikning.
Niemi mangler evnen Guillou har til å klare å sette seg inn i det psykiske aspektet i situasjonen han beskriver.
Nå er jeg fullt klar over at jeg neppe er i målgruppa for denne boka, men det unnskylder ikke at den er skrevet på en billig og klossete måte.
Jeg klarte ikke å bestemme meg for om hovedkarakterens uendelige lovprisning av seg selv, med setninger som «Siden jeg begynte på vidregående har jeg merket stadig tydeligere at jeg har gått forbi mamma intellektuelt.» er et forsøk på å latterliggjøre sin egen hovedkarakter, om det skal tolkes som et trekk av psykisk ustabilitet som skal forklare hvorfor hovedkarakteren gjør som han gjør, eller om det rett og slett er helt på alvor at han skal være så selvgod og narsissistisk som han er, og at leserne skal se på ham som det eneste fornuftige mennesket på skolen der handlingen foregår.
Blant annet gjør hovedkarakteren (som forresten ikke har navn, en parallell til Hamsuns jeg-person i «Sult» som blir referert til i boka) «opprør» mot en lærer ved å påstå at han eksempelvis kan skrive bedre enn både August Strindberg og Karin Boye, men teksten som ender opp med å bli hovedfokus i boka, diktet hovedkarakteren skriver som skaper bølger gjennom hele skolen er dette:

«Bomb dritten
Bomb hele dritten
Kast granater i koridorene
Bomb hjernene
Kast ildstråler inn i klasserommene, i klasseromscellene
Det takkete blir rundt
Det runde blir et hjerte
Hjertet fylles med bensin og kastes
Slik at sjelene brenner
Slik at vi dør og begynner å leve
Slik at taket løfter seg og vi kan se
Den røde himmelen»

Deretter følger det en beskrivelse av karakterens eufori idét han oppdager hvilket fantastisk flott dikt dette er,
«Jeg leste diktet og forstod midt i følelsesraset at det var det beste jeg noen gang hadde skrevet. Altså noensinne, det var genialt. Det var fullkomment. Diktet skrev seg inn i litteraturhistorien som en klar nummer én, ingen hadde nådd slike høyder tidligere. På ufattelig kort tid hadde jeg utviklet meg til den beste svenske poeten gjennom alle tider. Jeg var genial.»
Eksempler som dette er grunnen til at jeg ikke klarer å bestemme meg for om det er med intensjon at karakteren blir framstilt som ufattelig egosentrisk. Hadde det ikke vært for at han aldri blir konfrontert med seg selv og sine tanker om egen storhet, men heller gang på gang får bekreftelse fra samfunnet rundt ham at det han gjør og skriver er fantastisk og revolusjonerende, at jeg ikke har kastet fra meg tanken om at det må være intensjon fra forfatterens side.
Hovedkarakteren ender tvert imot å bli en mystisk helt, en helt som redder skolen fra en tragedie, og ingen får noen gang vite hva som kunne ha skjedd om ikke helten var der for å redde dem.

I en annen skoletime beviser han sitt overlegne intellekt ved å provosere klassen sin med å mene han ikke skjønner hvordan kjønn i bunn og grunn kan ses på som like, når det jo er helt klart at han er utstyrt med en penis, noe jenter tross alt ikke har, og at «hvis [han] var feilinformert på dette punktet, kunne vi jo dra ned buksene nå og se etter», og at «hvis vi nå bare var konstruksjoner, synes [han] det manglet noe i konstruksjonen deres, en bestanddel som noen haddle glemt å få på plass». Det ender med at hovedkarakteren konkluderer med et eller annet poeng om penismisunnelse og skaper (til hans store fornøyelse) fullt opprør i klasserommet.
Jeg vet ikke om andre er enig i at dette er enda et eksempel på på denne smakløse karakterens pseudointellekt, men personlig synes jeg det blir forferdelig barnslig og jeg er ikke sikker på om jeg ville synes det var kult selvom jeg var tolv år gammel.

Det virker også relativt pretensiøst å la hovedkarakteren lese Jean Paul Sartre og deretter la ham presentere boka «Eksistensialisme er humanisme» for klassen sin, og da han i bunn og grunn bruker veldige enkle ord og på en måte forklarer konseptet frihet, men likevel å la hovedkarakteren være den eneste som forstår det han snakker om.

«- Friheten, sa jeg, - Boken handler om at man er fri. Man kan velge å bli akkurat hvem man vil. Det er ingen som er modige i utgangspunktet, det er noe du velger å bli.
- Hvordan da?
- Du gjør en modig handling […] det er du selv som bestemmer. Alle velger sitt liv. Kanskje er man feig og skygger unna alltid, men da har du valgt å leve et feigt liv. […] Man kan aldri skylde på andre. Hvis du lar være å velge, er det også et valg. Da velger du å leve uten å tenke, det er mange som gjør det av redsel. […] Det finnes ingen Gud, ingen skjebne. Bare du selv om det ene livet du har.
Jeg så utover klassen. Flere av drittsekkene lot som om de snorket, mens idiotene åpenbart ikke hadde skjønt et ord.»

Jeg fordrar ikke karakterer som framstilles som om de er de smarteste på hele skolen, de leser bøker med vanskelige ord, leser filosofi og poesi, ingen kan vinne en intellektuell kamp med dem, de er flinke i alt de gjør, de har street cred, de er misforståtte og outcasts - og denne boka er en eneste stor suppe av alle varianter av denne klisjéen.


Download Skjut Apelsinen PDF Skjut Apelsinen PDF
Download Skjut Apelsinen ERUB Skjut Apelsinen PDF
Download Skjut Apelsinen DOC Skjut Apelsinen PDF
Download Skjut Apelsinen TXT Skjut Apelsinen PDFRead information about the author

Ebook Skjut Apelsinen read Online!


Reviews of the Skjut Apelsinen


ZACHARY

You need to drive a phone number to protect against robots.

ETHAN

Interesting and nontrivial story

HOLLIE

For those who are bored to live

ELLIOTT

Light fiction for Cloudy day

DARCY

Interesting read for true fans
Add a comment
Download EBOOK Skjut Apelsinen by Mikael Niemi Online free

PDF: skjut-apelsinen.pdf Skjut Apelsinen PDF
ERUB: skjut-apelsinen.epub Skjut Apelsinen ERUB
DOC: skjut-apelsinen.doc Skjut Apelsinen DOC
TXT: skjut-apelsinen.txt Skjut Apelsinen TXT